TikTok voor jouw bedrijf. Onze tips voor TikTok marketing

Naast Instagram, Snapchat en Facebook is er tegenwoordig een ander social media platform dat helemaal hot and happening is. We hebben het natuurlijk over TikTok. Het videoplatform waarop entertainment centraal staat.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media platform voor video content. Via de gratis app filmen gebruikers zichzelf terwijl ze dansen, tips delen (zoals ‘lifehacks’), playbacken of humoristische content maken, waarna ze dit delen op hun profiel. Andere gebruikers kunnen een like of reactie achterlaten op de video. De focus bij TikTok is een stuk minder op het maken van ‘de perfecte’ content, anders dan bij bijvoorbeeld Instagram. Het is juist de bedoeling om content te creëren die vermakelijk is: het entertainment gehalte moet hoog zijn.

TikTok video’s voor jouw bedrijf

Als bedrijf of organisatie kun je zelf een profiel aanmaken waar je video’s op plaatst. Je wilt natuurlijk wel opvallen met jouw product of dienst. Luchtige en humoristische content is dan the way to go. Storytelling is hierin enorm belangrijk. Denk dus goed na over de strategie voor jouw TikTok marketing activiteiten, want alleen met de juiste strategie kun je daadwerkelijk bereiken wat je wilt.

Daarbij is het goed om te weten dat de video’s die je plaatst kort, maar krachtig moeten zijn. Via de gebruiksvriendelijke video editor kun je eenvoudig de video’s maken en bewerken. Speel in op populaire soundbites en challenges óf bedenk zelf een challenge en probeer viral te gaan. Vergeet niet om hashtags toe te voegen aan jouw bericht om op deze manier het bereik te vergroten.

Een bonus tip: kijk op de “voor jou” (For You) pagina en vind inspiratie en trends voor de perfecte video.

Moet ik TikTok marketing toepassen als bedrijf?

Actief zijn op TikTok is voor bedrijven die zich focussen op een jongere doelgroep zeker een aanrader. Liever vandaag nog dan morgen! Daarnaast is het – ook als je doelgroep iets ouder is – handig om toch alvast te starten met content publiceren op het platform. Social media is namelijk trendgevoelig… weet je nog dat we allemaal van Hyves verplaatst zijn naar Facebook?

Wel willen we je er op wijzen dat het erg belangrijk is om goed na te denken over het verhaal. Met alleen een commerciële boodschap kom je er niet. Maak een profiel aan, laat je inspireren door andere Nederlandse partijen op TikTok. Enkele voorbeelden van succesvolle kanalen zijn My Jewellery, Efteling en Ajax. Natuurlijk hebben wij ook nog nagedacht over tips. Daarom delen we onderstaand een aantal leuke ideeën voor jouw bedrijf!

Moet ik TikTok marketing toepassen als bedrijf?

Heb je een restaurant, bar of een bedrijf in de dienstverlenende sector? Of ben je misschien werkzaam in de e-commerce branche? Dan hebben we een aantal leuke ideeën opgesteld om TikTok video’s (of Instagram Reels) over te maken voor jouw bedrijf. Alle onderstaande afbeeldingen zijn klikbaar, dus vergeet niet om de voorbeelden te bekijken.

In de horeca komen natuurlijk regelmatig irritaties voor… Deze situaties zijn herkenbaar voor mensen. Heb je een restaurant of bar? Dan is het leuk om hierop in te spelen door op een luchtige manier de ‘struggles’ van het personeel te delen (met een knipoog uiteraard). Een ander idee is om te laten zien hoe je een bepaald recept klaarmaakt. Koppel er vervolgens een winactie aan, door mensen het recept thuis na te laten maken, dit te delen in een video (met een vaste hashtag). De winnaar eet een jaar lang gratis ;)!

De reis/travel sector draait natuurlijk om plezier en entertainment! Deze sector leent zich dan ook enorm goed om korte video’s over te maken. Neem mensen mee achter de schermen door ‘a day in the life of team member X’ te filmen (bijvoorbeeld van een stewardess) of deel tips op een bestemming naar keuze (in de vorm van een slideshow/korte video’s van diverse stranden bijvoorbeeld). Tui is een goed voorbeeld van een bedrijf dat succesvolle video’s maakt, dus neem vooral ook even een kijkje op hun account.

Voor dienstverlenende organisaties kun je, net zoals in de voorgaande voorbeelden gebruik maken van teamleden. Een concreet voorbeeld voor de zorgsector is om tips te delen met andere personeelsleden of om bewoners van een tehuis te vragen of zij het leuk vinden om mee te doen aan een challenge. Vaak hebben zij dan de dag van hun leven én jij hebt unieke content.

Op het gebied van E-commerce zijn er heel veel verschillende manieren om je producten te promoten. Het soundbedrijf JBL is een voorbeeld van een bedrijf dat TikTok video’s én influencers op een succesvolle manier inzet.

Onderstaand geven we een aantal voorbeelden van video’s die producten promoten ter inspiratie. Ons advies is om in ieder geval in te spelen op een sound die momenteel wordt beluisterd óf een eigen challenge te bedenken. Vaak helpt het om TikTok influencers te laten aanhaken / starten met jouw challenge. Maak hierbij dus gebruik van influencer marketing.