3 tips voor on-point content fotografie

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is dan ook niet vreemd dat fotografie steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Als je door een social media tijdlijn scrolt valt een mooi plaatje meer op dan enkel tekst of een standaard stockfoto. Fotografie draagt bij aan het verspreiden van content in haar puurste vorm: een kijkje achter de schermen of juist het exposeren van een product of dienst. Of je nou een DSLR-camera hebt of een smartphone, dit zijn onze tips voor content fotografie!

1. Compositie

Compositie is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel als het om fotografie gaat. Hierbij is het belangrijk om te bepalen wat je wil overbrengen met de foto. Wil je een product goed in beeld brengen? Of gaat het om een algehele sfeerimpressie? Bedenk vooraf wat je wil bereiken met de foto en stem de compositie hierop af. Bij een product wil je bijvoorbeeld geen afleidende objecten eromheen hebben staan, terwijl je bij een sfeerimpressie het algehele beeld vast wil leggen. De compositie van de foto bepaald hierdoor dus ook waar jij als fotograaf gaat staan.

Een handige vuistregel met betrekking tot compositie is de ‘rule of thirds’. Hierbij deel je het beeld (denkbeelding) in 9 vlakken in door het gebruiken van twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen. Zorg ervoor dat hetgeen dat je wil overbrengen in ieder geval één van de hoeken van het middelste vlak beslaat. Dit klinkt ingewikkeld, maar de afbeelding hieronder illustreert het.

2. Verander het perspectief van de foto

We kijken standaard al vanaf ooghoogte naar dingen, dus waarom zou een foto die vanuit ooghoogte is genomen opvallen? Juist. Dat doet het niet. Als je wil dat jouw foto’s opvallen, zorg er dan voor dat je de foto vanuit een ander perspectief maakt dan vanaf ooghoogte. Als er een product op een tafel ligt, zet de camera (of smartphone) dan ook eens op de tafel en maak de foto dan. Dit zal ervoor zorgen dat het product meer eruit springt en zelfs groter lijkt dan het eigenlijk is. Spelen met perspectieven zorgt ervoor dat jouw foto’s interessanter zijn en dus meer opvallen.

3. Nabewerking is essentieel

Camera’s hebben beperkingen. Kleuren zullen (tenzij je vooraf een filter gebruikt) meestal natuurgetrouw zijn, tenzij de kleuren worden worden beïnvloed door lampen. Wil jij dat jouw foto’s eruit springen op ieders tijdlijn? Zorg er dan voor dat je nabewerking on-point is. In de nabewerking maak je namelijk écht het verschil op het gebied van kleuren, helderheid en contrast. Een foto met felle kleuren zal meer opvallen dan dezelfde foto met grauwe kleuren.

Nabewerking kan natuurlijk op verschillende niveaus. Je kunt gebruik maken van Smartphone-applicaties zoals VSCO of Afterlight of gebruik maken van professionele tools als Photoshop en Lightroom.

Wil je professionele foto’s, maar heb je geen tijd om deze zelf te maken? Neem dan contact met ons op. Fotosessies zijn los te boeken of kunnen deel uitmaken van een volledige samenwerking.

Hulp nodig bij het creëren van online content? Meld je vrijblijvend aan voor een gratis adviesgesprek!