De 4 technieken om jouw boodschap goed over te brengen

Het is natuurlijk enorm belangrijk dat jouw verhaal – of het verhaal van jouw bedrijf – goed overkomt bij jouw doelgroep. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw boodschap binnenkomt? Hoe maak je de doelgroep duidelijk wat je wil zeggen? In deze blog omschrijven we de vier technieken die ervoor zorgen dat jouw boodschap blijft hangen: storytelling, anekdotes, het veranderen van een emotie en het verbinden aan iets alledaags.

Het overbrengen van de boodschap door middel van storytelling 

Verhalen worden onthouden. De eerste techniek om een boodschap over te brengen is door middel van storytelling. Hierin neem je de lezer, luisteraar of kijker mee in een verhaal, waarmee je op beeldende wijzen jouw boodschap uitlegt. Je maakt jouw punt dus niet direct, maar je vertelt door middel van een ervaring of beleving wat je wilt overbrengen.

De grootste voordelen van storytelling zijn dat je ervoor zorgt dat je emotie oproept en een stukje geloofwaardigheid creëert. Je deelt namelijk iets van jezelf en laat dus jouw menselijke kant zien. Dit kan zorgen voor herkenbaarheid of sympathie, maar het kan ook inspireren, motiveren of juist alert maken op het belang van iets (het oproepen van ‘angst’).

Naast emoties zorgen verhalen ook ervoor dat het ‘ratio’ gedeelte van jouw brein – het deel waarmee je nuttige informatie verzamelt – aan het werk gaat.

Het gebruik van een anekdote om jouw punt te maken 

Een goede anekdote is kort genoeg om de spanningsboog vast te houden en maakt impact door middel van een (bijvoorbeeld) grappige gebeurtenis. Als je op het podium staat, een pitch geeft over jouw bedrijf of wanneer je een interview geeft: anekdotes zijn de ideale manier om jouw boodschap over te brengen. Dit zorgt er namelijk voor dat je door middel van een echte ervaring jouw punt kunt maken.

Het feit dat een anekdote echt gebeurd is, zorgt ervoor dat er een stukje echtheid en misschien wel een stukje herkenbaarheid wordt gecreëerd in de boodschap. De luisteraar, lezer of kijker kan de boodschap makkelijker koppelen aan een gebeurtenis, waardoor deze sneller zal worden onthouden.

Het veranderen van de emotie: een grap na een serieus punt

Als je wil dat een boodschap blijft hangen, is het af te raden om na het vertellen van deze boodschap op een serieuze toon verder te gaan. Vraag je je af waarom? Dat komt doordat het ratio-deel van jouw brein (zoals eerder gezegd: het deel waarmee je nuttige informatie verzamelt) door blijft werken en niet de tijd heeft om een beslissing te nemen over de informatie die voorgaand verteld is. Je brein is op dat moment namelijk bezig om de nieuwe informatie die op dat moment binnenkomt te verwerken, waardoor de kans groter is dat hetgeen dat eerder genoemd werd wordt vergeten.

Op het moment dat je een boodschap wil overbrengen is het dus een goed idee om ervoor te zorgen dat er van emotie gewisseld wordt. Maak bijvoorbeeld een grap na het benoemen van een serieus punt. Op deze manier heeft degene die luistert of kijkt de kans om de boodschap op te slaan en te verwerken. Let er natuurlijk wel op dat de grap passend is voor de situatie en doelgroep.

De boodschap verbinden aan iets alledaags 

Wil je dat iets blijft hangen? Zorg er dan voor dat je dit verbindt aan iets alledaags. Het verbinden van de boodschap aan iets dat dagelijks wordt gebruikt is de beste manier om ervoor te zorgen dat de boodschap echt blijft hangen. Er zijn natuurlijk diverse mogelijkheden om hiervoor te zorgen.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een woordspeling of een rijmpje. Dit is de manier waarop veel reclameslogans zijn opgebouwd. De slogan “Ik ben toch niet gek” zal vast en zeker regelmatig in een huiskamer klinken, waarbij de eerste associatie bij het horen van deze zin waarschijnlijk Mediamarkt is. Ben je aan het eten en zeg je “mmm”, dan denk je waarschijnlijk direct aan Mora.

Dit is een voorbeeld van alledaagse woorden of zinnen, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het verbinden van een boodschap aan een product. Als jij een verhaal of anekdote gebruikt – zoals in de voorgaande punten omschreven – kun je misschien wel gebruik maken van een product om het verhaal uit te beelden. Is jouw boodschap bijvoorbeeld het blokkeren van afleiding uit jouw omgeving? En richt je deze boodschap op ondernemende moeders? Dan kun je misschien zelfs letterlijk fysieke blokken (je weet wel, dat spel voor kinderen) meenemen om door middel van een flauwe grap dit aan elkaar te linken.  Voor deze doelgroep zal dit een alledaags product zijn, waardoor zij bij het zien van de blokken bij hun kind weer denken aan jouw punt over afleiding.

Zoals je in alle voorgaande stukken al lees hebben de technieken over het algemeen met elkaar gemeen dat ze een bepaalde beleving oproepen. Bij het overbrengen van een boodschap is het vooral belangrijk dat het punt dat gemaakt wordt begrijpelijk wordt gemaakt. Een tip die we dan ook willen meegeven is om de boodschap zo simpel mogelijk te maken.

Bij Content Collectiv houden we van testen. Meten is weten namelijk. Probeer dan ook uit in welke vorm jouw boodschap het beste tot zijn recht komt. Vergeet hierbij de verschillende vormen ook niet: video, spreken of schrijven.

 

Hulp nodig bij het creëren van online content? Meld je vrijblijvend aan voor een gratis adviesgesprek!